ponents

CARTELL de l’edició 2023

Els fitxatges del festival

Lynn Hill

Escaladora i alpinista, EEUU

“It goes boys” van ser les paraules de la llegendària Lynn Hill en completar la primera ascensió lliure de la història de ‘The Nose’ a El Capitan, Yosemite.

Lynn és una escaladora californiana coneguda per l’ascensió revolucionària en lliure al Capitan, el 1993. Passarien onze anys fins que aquesta escalada pogués ser repetida, i no per falta d’intents.

Potser el més inspirador d’aquesta llegenda de l’escalada al món vertical és el caràcter transgressor i revolucionari que representa. Una trencadora, que avui dia també ho seria, però que en el context social de la dècada dels 90 era encara molt més extraordinari.

Denis Urubko

Alpinista rus-polonès

El seu currículum és impressionant, amb els 14×8000, cinc noves rutes, dues primeres hivernals i una infinitat de rescats a l’esquena. Molts anys invertits a les grans muntanyes i molts amics perduts en elles també.

Després d’un parèntesi en la seva carrera alpinística el 2020, Urubko es va a tornar a plantejar nous reptes, entre els quals batre el rècord de Juanito Oiarzabal de 26 ascensions a vuitmils sense oxígen.

Juanjo San Sebastián

Alpinista i escalador bilbaí

Parlar de Juanjo Sant Sebastià és parlar implícitament de la muntanya. Aquest gran alpinista bilbaí ha aconseguit nombrosos cims de més de 8.000 metres i s’ha penjat de parets colossals com El Capitán.

La fita, però, que marcaria la seva vida va ser la coronació del K2: “La Montaña más bella de los diferentes ocho miles”, com ell mateix la defineix.

Una llarga carrera i una història de vida increïble.

Eneko García de Mendoza

esportista català

Eneko és una persona trans de 42 anys. Té Síndrome d’Usher, una malaltia hereditària que causa la pèrdua de l’audició i retinosi pigmentària, un problema a la vista que amb el temps provoca també la pèrdua de la visió. A més de la síndrome d’Usher, Eneko és autista altament funcional

Es dedica a la promoció de la inclusió en la pràctica d’activitats de muntanya i esporàdicament a formació en espeleologia, senderisme i descens de barrancs. Practica excursionisme, espeleologia, barrancs i actualment està especialment motivat per l’escalada (especialment via llarga i clàssica). També està introduint-se en el món de l’alpinisme i l’esquí de muntanya.

Eloi Callado

ALPINISTA CATALÀ

L’Eloi és un alpinista atípic, la seva sentència és contundent: “el que m’interessa de debò és la dimensió espiritual de l’alpinisme”. Però alhora sabem de les tremendes escalades que ha fet, que el situen dins l’elit de l’alpinisme català i estatal.

Un valor de casa i del nostre Club, que entre altres fites, va recórrer en solitari, en completa autonomia i autosuficiència, 1.200 km entre Cap Higuer (Cantàbric), i Cap de Creus (Mediterrani); escalant 25.000 metres de vies clàssiques.

Jordi Pina

Autor del llibre "Metres avall"

Pat Soler

Periodista Esportiva

Es pot sobreviure a una caiguda de 80 metres fins a terra? Quin va ser el primer rescat del grup predecessor dels GRAE a la paret de l’Aeri? Com va poder sortir il·lès Vicenç Barberà a una caiguda de 120 metres?

Per sort, no tots els accidents d’escalada que hi ha hagut a Montserrat han acabat en tragèdia. Això no vol dir, però, que estiguin lliures d’èpica. “Metres avall” ressuscita alguns dels moments més emocionants de la història de l’escalada a la muntanya de Montserrat.

Carles Claraco

Jaume Bonaventura

Autors de "Les grans Travesses de Catalunya. A peu per Catalunya i l’Arieja"

Repartida en dos volums, aquesta guia ofereix als senderistes la descripció detallada i per etapes de Les 10 grans travesses de Catalunya, amb mapes, perfils i tracks, recomanacions sobre la senyalització, el transport i l’allotjament, i tota la informació tècnica necessària per fer-les amb seguretat.

El primer volum està dedicat a l’alta muntanya pirinenca, i al segon volum prenen protagonisme les rutes històriques i, rememorant els càtars, travessa Catalunya i el Pirineu per endinsar-se a l’Occitània.

Entrades a la venda!

ORGANITZA:

SEUS:

Amb el suport de:

Col·laboren:

Desplaça cap amunt